Renovarea clădirilor

Documentații

(PDF / 0,79 Mb)

Cu prețuri la energie și facturi de întreținere care cresc acut, discutăm tot mai des despre modalitățile de a ține sub control cheltuielile, păstrând totuși confortul cu care suntem obișnuiți. Fie că este vorba de locuința personală, fie că este vorba de spațiile în care ne desfășurăm activitățile profesionale sau sociale, această preocupare devine prioritară: cum împăcăm economisirea cu confortul? Cum avem cald în casă iarna și răcoare vara, fără a plăti costuri exagerate?

La proiecte noi, este imperios necesar să construim eficient energetic, bineînțeles. Însă când vorbim de clădirile existente, soluția este una singură: renovarea! Dintre toate optimizările și îmbunătățirile pe care le putem aduce unui spațiu într-un demers de renovare, termoizolarea corectă este măsura cea mai eficientă din punctul de vedere al performanței termice. Astfel, cu o investiție relativ scăzută putem reduce consumul de energie cu aproximativ 60%, procent care reprezintă pierderile prin pereți și acoperiș.

Dar succesul unui proiect de renovare nu depinde doar de buna dorință a beneficiarului. Câteodată, o informație oportună, un material izolant mai bun, un montaj corect sau o soluție tehnică adaptată pot face diferența între o reabilitare reușită și una care nu izbutește să-și atingă obiectivele.

Pentru că suntem conștienți de această problemă, la URSA am pregătit un material informativ amplu dedicat exact acestui subiect. Catalogul Renovarea clădirilor este un ghid complet al soluțiilor de renovare și reunește toate informațiile necesare pentru a lua cele mai bune decizii într-un proiect de reabilitare energetică, fiind dedicat atât profesioniștilor din domeniu, proiectanți, constructori, sau tehnicieni, cât și persoanelor de decizie din administrație sau proprietarilor de locuințe, cei care sunt, în fond, beneficiarii finali

Ghidul este disponibil gratuit pentru toți cei interesați și poate fi obținut în format electronic, descărcându-l de aici.

Ghidul Renovarea clădirilor oferă tuturor celor interesați, adunate la un loc, toate informațiile despre :
- cele mai performante materiale de izolare de la URSA
- soluții constructive pentru toate aplicațiile: acoperiuri, mansarde, mezanin, fațade și pereți exteriori, planșee

- sfaturi pentru un montaj corect și evitarea greșelilor de construire

- cerințe și standarde tehnice, calcule de cost

- informații despre certificatul energetic și ajutorul de stat pentru renovările de clădiri

 

URSA este lider european în domeniul vatei minerale de sticlă și al polistirenului extrudat (XPS), prezent în peste 20 de țări, cu o rețea de 13 unități de producție, iar din anul 2022 face parte din grupul ETEX.

 

 

Cum să reduci consumul de energie electrică fără a afecta confortul și calitatea vieții?

Discutăm tot mai mult despre costurile mari ale climatizării clădirilor. Combustibilii fosili se scumpesc de la o zi la alta, pe măsură ce cererea pentru aceștia crește, iar zăcămintele scad. De asemenea, utilizarea combustibililor fosili produce foarte mult CO2, care are un impact din ce în ce mai mare asupra schimbărilor climatice. Diverse studii arată că până la 40% din toată energia consumată în UE este utilizată pentru clădiri.


Prin renovarea clădirilor, cu o investiție relativ scăzută putem reduce consumul de energie cu aproximativ 60%, procent care reprezintă pierderile prin pereți și acoperiș. Următorul factor semnificativ în renovarea clădirilor este reprezentat de uși și ferestre, care pot contribui cu până la 33% la economia de energie realizată prin îmbunătățirea sistemului de încălzire.

Principiul „Trias Energetica”

1. În primul rând, reducem necesarul de energie prin adoptarea unor măsuri eficiente din punct de vedere energetic (de exemplu, izolație suficientă, ferestre eficiente, etc.).


2. În loc de combustibili fosili, folosim energie din resurse regenerabile (de exemplu, sisteme fotovoltaice, pompe de căldură, etc.).


3. Combustibilii fosili ar trebui să fie produși și utilizați în cantități cât mai reduse și într-un mod cât mai eficient posibil (de exemplu, un sistem de încălzire eficient).